W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Orzechowy karmel

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Orzechowy karmel

Połamany na kawałki karmel jest bardzo ładną ozdobą rozmaitych deserów, ale świetnie też się sprawdza w roli ciasteczek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 150 g cukru
  • odrobina oleju

Orzechowy karmel - Opis przyrządzania:

Orzechy włoskie grubo siekamy. Ziarna pieprzu roztłukujemy w moździerzu, po czym wsypujemy na sitko i odsiewamy ostry proszek. To co zostanie, pełne jest smaku i aromatu pieprzu, ale nie paląco ostre. Cukier wsypujemy na solidną patelnię, dolewamy łyżkę wody i stawiamy na średnim ogniu. Zostawiamy w spokoju, aż cukier się roztopi i zacznie przekształcać w karmel - czyli zmieniać kolor na złoty. W międzyczasie smarujemy blaszkę olejem. Czekamy tak długo, aż karmel będzie ciemnozłoty, po czym wrzucamy orzechy i pieprz, mieszamy i wylewamy na przygotowaną blaszkę. Najszybciej, jak się da, rozsmarowujemy karmel na jak najcieńszą warstwę. Odstawiamy do zastygnięcia i wystygnięcia. Zimny i twardy karmel łamiemy na kawałki. Przechowujemy między warstwami papieru pergaminowego, w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Orzechowy karmel: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: