W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Orzechowy karmel

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Orzechowy karmel

Połamany na kawałki karmel jest bardzo ładną ozdobą rozmaitych deserów, ale świetnie też się sprawdza w roli ciasteczek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 150 g cukru
  • odrobina oleju

Orzechowy karmel - Opis przyrządzania:

Orzechy włoskie grubo siekamy. Ziarna pieprzu roztłukujemy w moździerzu, po czym wsypujemy na sitko i odsiewamy ostry proszek. To co zostanie, pełne jest smaku i aromatu pieprzu, ale nie paląco ostre. Cukier wsypujemy na solidną patelnię, dolewamy łyżkę wody i stawiamy na średnim ogniu. Zostawiamy w spokoju, aż cukier się roztopi i zacznie przekształcać w karmel - czyli zmieniać kolor na złoty. W międzyczasie smarujemy blaszkę olejem. Czekamy tak długo, aż karmel będzie ciemnozłoty, po czym wrzucamy orzechy i pieprz, mieszamy i wylewamy na przygotowaną blaszkę. Najszybciej, jak się da, rozsmarowujemy karmel na jak najcieńszą warstwę. Odstawiamy do zastygnięcia i wystygnięcia. Zimny i twardy karmel łamiemy na kawałki. Przechowujemy między warstwami papieru pergaminowego, w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Orzechowy karmel: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Orzechowy karmel przepisy:

  • Karmel pistacjowy z szafranem
    Puchaty karmel (vide: *!*2420*!*), z egzotycznym dodatkiem orzeszków pistacjowych i odrobiną szafranu. Połamany w kawałki świetnie pasuje do filiżanki kawy lub herbaty, na przykład z indyjskimi przyprawami (*!*3214*!* lub *!*4107*!*). Jeśli akurat nie mamy szafranu, za to mamy ochotę na karmel, po prostu dodajemy jeszcze, razem z kardamonem, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.
  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Pralinowe parfait z tymiankiem
    Pyszne lody nie wymagające żadnej maszyny. Orzechy i migdały w karmelu przyjemnie chrupią i ładnie wyglądają w jasnym, delikatnie tymiankowym kremie. Dobry deser dla gości, bo trzeba go zrobić dzień wcześniej.
  • Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)
    Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
  • Pomarańczowy sos winegret
    Oryginalny sos karmelowo-pomarańczowy, przeznaczony raczej do podawania na ciepło, niż na zimno. Doskonały do smażonego lub grillowanego sera, niezły też do szparagów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: