Egzotyczna i luksusowa w smaku, za to prosta w wykonaniu masa owocowa z cytryn i marakui. Używamy do rozmaitych deserów lub po prostu smarujemy nią grzanki z białego chleba.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: około 2 szklanki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasta z marakui - Opis przyrzÄ…dzania:
Owoce marakui kroimy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ. Przecieramy przez sitko, pestki wyrzucamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Jajka wbijamy do miseczki i ubijamy widelcem na gładką masę. Do żaroodpornej miski wkładamy masło, cukier, dolewamy sok z marakui i z cytryny. Stawiamy miskę na rondelku z wrzącą wodą tak, by nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy masę na parze, co jakiś czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą i masa będzie gładka. Kilka łyżek masy wlewamy do jajek, mieszamy i przelewamy z powrotem do miski. Gotujemy dalej na parze, często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie trzymać się łyżki. Zdejmujemy miskę z ognia i odstawiamy by pasta przestygła. Zimną przekładamy do wysterylizowanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Pasta z marakui: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |