W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta z marakui

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Pasta z marakui

Egzotyczna i luksusowa w smaku, za to prosta w wykonaniu masa owocowa z cytryn i marakui. Używamy do rozmaitych deserów lub po prostu smarujemy nią grzanki z białego chleba.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 2 szklanki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 dojrzałych (pomarszczonych) owoców marakui
  • 2 cytryny
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 200 g cukru

Pasta z marakui - Opis przyrządzania:

Owoce marakui kroimy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ. Przecieramy przez sitko, pestki wyrzucamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Jajka wbijamy do miseczki i ubijamy widelcem na gładką masę. Do żaroodpornej miski wkładamy masło, cukier, dolewamy sok z marakui i z cytryny. Stawiamy miskę na rondelku z wrzącą wodą tak, by nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy masę na parze, co jakiś czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą i masa będzie gładka. Kilka łyżek masy wlewamy do jajek, mieszamy i przelewamy z powrotem do miski. Gotujemy dalej na parze, często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie trzymać się łyżki. Zdejmujemy miskę z ognia i odstawiamy by pasta przestygła. Zimną przekładamy do wysterylizowanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pasta z marakui: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: