Mało typowa pasta - z kremowym szpinakowym sosem. Miłym dodatkiem są chrupiące prażone pestki słonecznika.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Penne z sosem szpinakowo-serowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje - wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Szpinak przebieramy, obrywamy ogonki, zaś listki bardzo starannie płuczemy i osączamy.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy czosnek, ale nie dopuszczamy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i smażymy, mieszając, aż szpinak zwiędnie. Solimy i - pardon - pieprzymy. Przekładamy do malaksera lub blendera.
Gorgonzolę wkładamy do garnuszka, dolewamy mleko i podgrzewamy, aż się rozpuści (można to zrobić w kuchence mikrofalowej). Dodajemy do szpinaku.
Do malaksera wkładamy też ricottę i wszystko miksujemy na gładki, zielony sos. Doprawiamy do smaku, zapewne pieprzem, bo gorgonzola jest dość słona. No, ale jak tam kto chce.
Na małej patelence rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy pestki słonecznika i smażymy na złoty kolor, po czym osączamy z tłuszczu.
Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem szpinakowo-serowym i posypujemy pestkami, po czym szybciutko podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Penne z sosem szpinakowo-serowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |