W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczona marchewka z pietruszkÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Pieczona marchewka z pietruszkÄ…

Marchewka i pietruszka pieczone na blasze mają wyjątkowo dobry smak - cukier w nich zawarty karmelizuje się lekko i dodaje atrakcyjności codziennej włoszczyźnie.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) Å‚adnych marchewek
  • 500 g (1/2 kg) korzeni pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 Å‚yżki miodu

Pieczona marchewka z pietruszkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Marchewki i pietruszki obieramy i płuczemy. Kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki, jeśli korzenie były spore. warzywa układamy na blasze i polewamy 2-3 łyżkami dobrej oliwy. Z tymianku obrywamy listki i mieszamy je z warzywami. Solimy grubą solą (lub zwykłą) i mieszamy raz jeszcze. Wstawiamy blachę do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie polewamy warzywa miodem, mieszamy i pieczemy jeszcze kwadrans. Podajemy prosto z piekarnika lub na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczona marchewka z pietruszką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

csark, 2015-10-18 11:27:34
o kurczę, pyszne! ląduje w mojej książce kucharskiej:)
Moja ocena: 5