W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone buraczki z fetą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pieczone buraczki z fetą

Współczesna wariacja na temat odwiecznie uznanej kombinacji słodkich buraków i słonej fety. Niekoniecznie przystawka dla tradycyjnej teściowej, ale przyjaciele bywali po świecie powinni być zachwyceni!

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) młodych i niedużych buraczków (najlepiej z kilkoma listkami)
  • oliwa z oliwek
  • kmin rzymski
  • 200 g dobrego sera feta

Pieczone buraczki z fetą - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.
Buraczki starannie szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy pionowo na pół i układamy na folii, przecięciem do góry.
Na małej patelence rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsypujemy 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego i smażymy, aż kmin zacznie skwierczeć i podskakiwać na patelni - pilnujemy, żeby się nie przypalił! Wrzącą oliwę z kminem wylewamy na buraczki. Całość lekko solimy i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (30 minut).
Fetę kruszymy na kawałki i dodajemy do buraków. Pieczemy kolejne 20 minut.
Podajemy na gorąco lub ciepło - świetne jako przystawka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone buraczki z fetą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: