W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piure z dyni

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Piure z dyni

Zwykłe piure z dyni potrzebne nam będzie do zrobienia amerykańskiej tarty dyniowej i innych ciast - a warto, gdyż są bardzo smaczne. Dynię w formie piure używamy również do przyrządzania sosów do makaronu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dynia

Piure z dyni - Opis przyrządzania:

Dynię kroimy na kawałki. Usuwamy pestki i włókna ze środka, ale nie obieramy, gdyż skórka dyni jest zazwyczaj strasznie twarda, lepiej więc zdjąć ją już po ugotowaniu. Dynię kroimy w mniejsze kawałki. Układamy kawałki po kilka w koszyczku do gotowania na parze i stawiamy na garnku z wrzącą wodą. Koszyczek przykrywamy i gotujemy dynię na parze, aż będzie zupełnie miękka - trudno przewidzieć, ile to będzie trwało, zależy to bowiem od rodzaju dyni. Kawałki dyni studzimy, po czym usuwamy skórkę. Dynię miksujemy w malakserze lub blenderze na zupełnie gładką masę. Jeśli z jakichś powodów potrzebujemy piure zupełnie gładkie, przecieramy jeszcze dynię przez sitko. Piure z dyni możemy zamrozić. Po rozmrożeniu odlewamy wodę, która się wydzieli.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Piure z dyni: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Piure z dyni przepisy:

  • Dyniowe krokieciki
    Złote krokieciki, znakomite jako pogryzka do drinków albo dodatek do białej ryby lub - znacznie ciekawiej - do dziczyzny.
  • Dyniowy kremik z gorgonzolą
    Bardzo smaczny flan o wspaniałym ciemnożółtym kolorze. Gorgonzola i włoskie orzechy zaostrzają delikatny smak dyni - taki kremik podajemy na ciepło lub letnio, z małą sałatką z gorzkawych liści endywii.
  • Francuska zupa z dyni
    Najprostsza z dyniowych zup.
  • Trzynasta zupa z dyni
    Trzynasta, bo dotąd było na portalu tylko dwanaście zup z dyni - z Wielkiej Brytanii, Francji, Kanady, RPA... Ta z kolei jest ze Szwecji, i tak jak cała tamtejsza kuchnia, jest prosta i czysta w smaku, bez żadnych zakłóceń ze strony innych warzyw.
  • Dynia pieczona z syropem klonowym Dynia pieczona z syropem klonowym
    Kupiłam właśnie sporą butlę syropu klonowego (uwielbiam). Po sobotniej zupie z dyni mam w domu już tylko (?!) osiem dyń, ten przepis zatem będzie znakomity. Ja mam akurat spore dynie, będę musiała je pokroić w kawałki, ale najładniej wyglądają małe dynie o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu - kroimy je poziomo na pół, wydrążamy i tak pieczemy. Świetne do Dziękczynnego indyka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: