W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placek imbirowy z lukrem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Placek imbirowy z lukrem

Święta idą - czas na pierniki i różne inne pachnące korzeniami ciasta. Anglosasi robią bardzo dobre ciasta imbirowe (to chyba ich najulubieńsza przyprawa), z dodatkiem kawałków imbiru w syropie i z ciemnym cukrem lub melasą. Pyszne z filiżanką... no tak, herbaty, rzecz jasna.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 12 kawałków

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • odrobina oleju do smarowania formy
  • 250 g (1/4 kg) mąki ze spulchniaczem (Mąka ze spulchniaczem)
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 ciemnobrązowego miałkiego cukru
  • 125 g masła
  • 8 łyżek Golden Syrup
  • 2 jajka
  • szklanka (1/4 litra) mleka
  • 250 g (1/4 kg) cukru pudru
  • łyżka syropu ze słoika z imbirem w syropie
  • sok z 1 cytryny
  • 3-4 kawałki imbiru w syropie

Placek imbirowy z lukrem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną sporą (powiedzmy 20 cm na 28 cm) blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, imbir, cynamon i sodę przesiewamy do miski, po czym dodajemy ciemny cukier i mieszamy.
Masło wkładamy do rondelka, dodajemy golden syrup i podgrzewamy, mieszając, aż masło się roztopi. Zdejmujemy z ognia.
Jajka roztrzepujemy widelcem, dolewamy mleko i mieszamy.
Teraz wlewamy masło z syropem oraz jajka z mlekiem do miski z mąka i przyprawami. Starannie mieszamy na gładką masę, po czym wlewamy do przygotowanej blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny do 40 minut - upieczone ciasto powinno być sprężyste w dotyku, a patyczek wbity weń powinien wyjść czysty, bez przylepionych grudek ciasta.
Ciasto wyjmujemy, odwracamy na metalową kratkę, zdejmujemy blaszkę i papier.
Cukier puder ucieramy z syropem imbirowym i taką ilością soku z cytryny, żeby powstała gęsta, ale dająca się rozsmarować masa (czytaj: lukier).
Imbir kroimy w małe kawałki, mieszamy z lukrem, po czym rozprowadzamy po ciepłym jeszcze cieście (łatwiej się rozsmaruje).
Zostawiamy ciasto, żeby zupełnie wystygło - chyba, że nie przeszkadza nam kapiący lukier, wówczas zjadamy ciasto na ciepło, bo takie jest oczywiście najlepsze...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Placek imbirowy z lukrem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Placek imbirowy z lukrem przepisy:

  • Moje własne, autorskie biscotti Moje własne, autorskie biscotti
    Biscotti, jak sama nazwa wskazuje, to ciasteczka dwa razy pieczone - dzięki temu są dość twarde i dobrze się przechowują. W ustach się jednak rozpływają, a już kiedy zamoczymy je w kawie lub - jeszcze lepiej - w kieliszku z vin santo... Różowy pieprz i sproszkowana tonka są może nietypowym dodatkiem, ale odrobina wytrawności bardzo mi tu odpowiadała.
  • Sztabki pomarańczowe
    Bardzo proste i równie smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z dwoma rodzajami pomarańczowej polewy.
  • Gruszki marynowane z imbirem
    Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.
  • Ciasto imbirowe z Yorkshire
    Tradycyjne, staroświeckie ciasto z dwoma rodzajami imbiru - pyszne i jakby świąteczne w charakterze.
  • Mazurek owsiany z polewą imbirową
    Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.


Podziel się linkiem:




Komentarze: