W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwica z chilli i brokułami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwica z chilli i brokułami

Ekspresowe danie typu stir-fry, smaczna kombinacja wołowiny i leciutko tylko podgotowanych brokułów. Ilość chilli regulujemy sobie, rzecz jasna, dowolnie, według upodobań.

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • duża główka brokułów (lub 2 małe)
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru o długości 7 cm
  • pęczek młodej dymki
  • 2 łyżeczki suszonych papryczek chilli (pokruszonych)
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru
  • sok z 2 limetek

Polędwica z chilli i brokułami - Opis przyrządzania:

Polędwicę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Mięso mieszamy z mąką kartoflaną. Brokuły dzielimy na małe różyczki, płuczemy pod strumieniem zimnej wody i starannie osączamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie paski. Dymkę myjemy, osuszamy i kroimy po skosie w plasterki. Wok stawiamy na dużym ogniu. Wlewamy olej z orzeszków ziemnych na wysokość 5 cm. Do bardzo gorącego oleju wrzucamy mięso (ale nie całe naraz, smażymy polędwicę partiami, powiedzmy w 4 rzutach) i smażymy, aż będzie brązowe i chrupiące. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do osączenia na papier kuchenny. Kiedy całe mięso jest już usmażone, wylewamy niemal cały olej, zostawiając jedynie odrobinę na dnie woka. Wrzucamy brokuły, czosnek, imbir i chilli i smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty. Sos sojowy mieszamy z cukrem i sokiem z limetek i wlewamy do woka. Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu kolejne 2 minuty. Do woka wrzucamy mięso, mieszamy, żeby się zagrzało, po czym posypujemy dymką i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwica z chilli i brokułami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Polędwica z chilli i brokułami przepisy:

  • Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)
    Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
  • Polędwica z orzechami
    Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.
  • Tempura z zielonych warzyw
    Świetne, chrupiące warzywka w pikantnym cieście. Podajemy na gorąco, z jakimś dobrym chutneyem.
  • Zielona fasolka po indyjsku
    Nie sądzę by był to przepis autentyczny i klasyczny. Ale przyprawy indyjskie doskonale korespondują z chrupką zieloną fasolką, więc czemu by nie spróbować? Podajemy do mięsa lub ryby, a szczególnie do plastrów smażonego sera.
  • Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie
    Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: