W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidorowy sos winegret

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Pomidorowy sos winegret

Doskonały sos do sałat z surowych lub pieczonych warzyw. Świetny do Caprese lub grillowanych bakłażanów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 suszone pomidory
  • duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 3 łyżki soku z cytryny

Pomidorowy sos winegret - Opis przyrządzania:

Suszone pomidory drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy z połową łyżeczki soli. Mieszamy razem pomidory, czosnek, oliwę, olej i sok z cytryny. Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i sporo świeżo mielonego pieprzu. Starannie wszystko ukręcamy na gładki sos.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidorowy sos winegret: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pomidorowy sos winegret przepisy:

  • Libański sos pomidorowy Libański sos pomidorowy
    Szczerze mówiąc, nie wiem, ile jest libańskości w tym sosie, ale powiedzmy, że dodatek kminu rzymskiego i miodu usprawiedliwia taką nazwę. Robię ten sos od kilku lat, bo jest bardzo smaczny - słodko-kwaśny, z miłym posmakiem czosnku, kminu i miodu. Świetnie nadaje się jako dodatek do deski serów, smarowidło do kanapek z kozim twarożkiem i rukolą, sos do zgrillowanej piersi z indyka. Przepis podaję na jeden słoik, do spróbowania, ale sama robię zazwyczaj poczwórną porcję - dwa słoiki daję komuś w prezencie, reszta zostaje dla nas :).
  • Paprykowe pesto
    Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.
  • Ciepła sałata z cieciorki i fety
    Co tu dużo gadać - to jest naprawdę bardzo dobra rzecz.
  • Tofu smażone z pomidorami
    No, cóż - tofu nie słynie z głębi smaku, prawda? Ale jest świetnym źródłem białka i nie ma cholesterolu, jeśli więc ktoś nie chce jeść mięsa (chwilowo lub długotrwale), jest to całkiem niezły element posiłku. Trzeba tylko trochę mu pomóc, a może ukazać się w całkiem nowej postaci...
  • Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami
    Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: