W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory pieczone po prowansalsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Pomidory pieczone po prowansalsku

Pachnące czosnkiem i ziołami pieczone pomidory pasują właściwie do wszystkiego - i do mięsa i do ryby.

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 dojrzaÅ‚ych pomidorów
  • zioÅ‚a prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • tarta buÅ‚ka

Pomidory pieczone po prowansalsku - Opis przyrzÄ…dzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Piękne, dojrzałe, okrągłe pomidory kroimy horyzontalnie na pół. Połówki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu i każdą solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Polewamy 3 łyżkami oliwy, po czym wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W tym czasie obieramy i siekamy czosnek i mieszamy z 2 łyżkami tartej bułki. Wyjmujemy pomidory i posypujemy każdy odrobiną tej mieszaniny, po czym albo wstawiamy na 5 minut pod opiekacz (grill), albo na 10 minut z powrotem do pieca. Można jeść na gorąco, ciepło i zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory pieczone po prowansalsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: