W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przegrzebki w sosie pomarańczowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Przegrzebki w sosie pomarańczowym

Czysty luksus, choć sam przepis jest prościutki. Problem polega tylko na tym, że jeśli podajemy je gościom na przystawkę, to resztę menu musimy ułożyć stosownie elegancko i luksusowo...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 świeżych przegrzebków bez korala
  • 3 pomarańcze
  • szklanka dobrego białego wytrawnego wina
  • opakowanie szafranu
  • 50 g zimnego masła

Przegrzebki w sosie pomarańczowym - Opis przyrządzania:

Przegrzebki szybko myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy kuchennym papierem.
Z pomarańczy wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka, dodajemy wino, sporą szczyptę cukru i nieco soli. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę, po czym ogień zmniejszamy na średni, dodajemy szafran i gotujemy jeszcze 5 minut.
Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Na gorące wkładamy przegrzebki i smażymy na sporym ogniu po 3 minuty z każdej strony - małże powinny być rumiane. Lekko solimy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Na patelnię po przegrzebkach wlewamy sos pomarańczowy, zagotowujemy i, cały czas mieszając, dodajemy resztę masła w małych kawałkach. Każdy następny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzedni wmieszaliśmy w sos.
Do sosu wkładamy usmażone przegrzebki i obracamy kilka razy, żeby sos dobrze je pokrył.
Przekładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Przegrzebki w sosie pomarańczowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Przegrzebki w sosie pomarańczowym przepisy:

  • Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki
    Bardzo przyjemne, bardzo odświętne danie z muszli Świętego Jakuba, usmażonych i spowitych paprykowo-maślanym sosem, który to sos możemy zrobić wcześniej. Jeszcze nieduża sałatka z ciemnozielonych listków rukoli i ryż - najlepiej mieszany, biały z ciemnym...
  • Przegrzebki z kiszoną kapustą z jabłkami
    Przegrzebki i kiszona kapusta? Hm, to typowy dla niemieckiej współczesnej kuchni przykład dania fusion. Ale tym razem bardzo udany - słodkie małże, owinięte boczkiem i przypieczone, na duszonej kapustce z jabłkami i śmietaną. Pyszności.
  • Ciepła przystawka z owoców morza
    Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.
  • Przegrzebki z sosem z zielonego groszku
    No cóż, przegrzebki (scallops) to danie luksusowe, choćby ze względu na cenę... Ale czasem trzeba i warto, a ten przepis jest znakomity na walentynkową kolację: na przystawkę lub - jeśli wytworny posiłek składać się będzie z wielu dań - jako danie główne.
  • Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami
    Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.




Podziel się linkiem:


Komentarze: