W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przydymione śliwki w occie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Przydymione śliwki w occie

Wspaniałe, lekko wędzone w smaku (dzięki herbacie Lapsang Souchong) śliweczki, nieodzowny dodatek do dobrego pasztetu.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 3-4 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg twardych węgierek
  • 2 torebki herbaty Lapsang Souchong
  • szklanka octu 10%
  • 400 g cukru

Przydymione śliwki w occie - Opis przyrządzania:

Węgierki myjemy, nadcinamy każdą z boku i wyjmujemy pestki. Wkładamy śliwki do szklanej miski. Herbatę zaparzamy w szklance wrzącej wody. Po 5 minutach odcedzamy i wlewamy do garnka. Dodajemy ocet i cukier, stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy zalewa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Zimnym płynem zalewamy śliwki. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia odcedzamy śliwki na sicie, płyn zaś przelewamy do garnka. Stawiamy zalewę na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut. Gorącą zalewą zalewamy śliwki. Miskę przykrywamy i odstawiamy znów w chłodne miejsce na 24 godziny. Trzeciego dnia odcedzamy śliwki na sicie. Przekładamy je do wysterylizowanych słoików, zaś zalewę zagotowujemy. Wrzącą zalewamy śliwki i zakręcamy słoiki. Stawiamy słoiki do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak, aż wystygną. Śliwki trzymamy w chłodnym miejscu (choć niekoniecznie w lodówce). Próbujemy po 2-3 tygodniach.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Przydymione śliwki w occie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Przydymione śliwki w occie przepisy:

  • Waniliowe śliwki z jogurtem
    Świetne śniadaniowe (lub brunchowe) danie z Wielkiej Brytanii - mieszkańcy Wysp tradycyjnie darzą pewną taką nieufnością owoce w stanie surowym, wybierając raczej jakieś bardziej bezpieczne (czytaj: gotowane) formy. Ciepłe śliwki są znakomite, a gęsty turecki jogurt doskonale do nich pasuje.
  • Błyskawiczne śliwki w occie
    Taki zabawny przepisik na śliwki marynowane - gdyby akurat przyszła nam na nie ochota, a zapasy węgierek w occie (*!*2508*!*) lub marynaty węgierskiej (*!*1614*!*) dawno się już skończyły. Te śliwki zjadamy od razu, nie dają się długo przechowywać.
  • Śliwki z kruszonką nr 2 Śliwki z kruszonką nr 2
    Jeszcze jeden ciepły deser ze śliwek, z cytrusową nutą i wschodnimi korzeniami. Kulka lodów byłaby rozpustą, ale jeśli ktoś się nie może oprzeć pokusie...
  • Sos śliwkowy na zimę
    Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...
  • Miodówka na gorąco
    Gdyby tak trafił się nam Sylwester na dworze, w śniegu i trzaskającym mrozie, to taka miodówka będzie znacznie bardziej odpowiednia, niż zmrożony szampan (a tam, niech będzie i jedno i drugie...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: