W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przyjemna wegetariańska przystawka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Przyjemna wegetariańska przystawka

Bardzo zabawna przystawka-sałatka z fasolki i gruszek, z dressingiem i bitą śmietaną! Naprawdę bardzo smaczna, delikatna i oryginalna.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g cienkiej zielonej fasolki szparagowej
  • oliwa z oliwek
  • Ocet żurawinowy
  • 150 ml bardzo zimnej kremowej śmietanki
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 dojrzałe gruszki

Przyjemna wegetariańska przystawka - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Fasolkę przycinamy z obu końców, myjemy i osączamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy fasolkę i gotujemy, aż będzie al dente, czyli mniej więcej 8 minut (ale trzeba sprawdzać.
Fasolkę odcedzamy i wrzucamy do miski z zimną wodą.
Robimy lekki sosik z łyżki oliwy, łyżki octu (jeśli nie mamy tego żurawinowego, oczywiście używamy dowolnego innego...), soli, pieprzu i szczypty cukru.
Fasolkę odcedzamy na sicie, starannie osączamy i mieszamy z sosikiem. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Większość dodajemy do bitej śmietany, resztą posypiemy przystawkę "na wydaniu".
Gruszki myjemy, wycieramy, kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, a jeśli skórka jest gruba, to również obieramy. Kroimy owoce w cienkie plasterki.
Na talerzykach kładziemy porcje fasolki, na fasolce - plasterki gruszek, a na gruszkach bitą śmietanę szczypiorkową.
Każdą porcję oprószamy resztą szczypiorku i świeżo zmielonym pieprzem, po czym podajemy, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Przyjemna wegetariańska przystawka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Przyjemna wegetariańska przystawka przepisy:

  • Zielona fasolka z oliwkami i chilli
    Bardzo oryginalna, pikantna jarzynka z zielonej fasolki szparagowej. Ożywi kurczaka, indyka i cielęcinę, ale pasuje też nieźle do steków z grilla.
  • Warzywa z zalewie z białego wina
    Warzywa w sosie typu escabeche - z białym winem, listkami laurowymi i pieprzem. Bardzo smaczny dodatek do wszelkich dań z grilla, może także posłużyć jako lekka wegetariańska przystawka.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw
    Szczęśliwy, bo marokański - a w Maroku siedem to liczba kojarząca się ze szczęściem. W tym daniu mamy właśnie tyle warzyw: marchewkę, rzepki, fasolkę, dynię, cebulę, pomidory i groch włoski. Porcja jest ogromna, na osiem osób, ale gulasz można zamrozić w porcjach i mieć na "zaś". Zdjęcie (też szczęśliwe) Anny Nowak.
  • Mieszana sałatka z winegretem z curry
    Typowy przepis współczesnej kuchni fusion - nieoczekiwane kombinacje w obrębie znanych składników - a jednocześnie przegląd lodówki: trochę fasolki, dwa pomidorki, resztki mrożonego groszku... Smacznie i modnie (sałatka jest inspirowana przepisem Kena Homa, Chińczyka, bez którego Wielka Brytania nie wiedziałaby nic o chińskiej kuchni).


Podziel się linkiem:




Komentarze: