W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka Waldorf

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka Waldorf

Znana na całym świecie sałatka z nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Oto dowód na to, jak dysponując skromnymi środkami można zrobić międzynarodową karierę...

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Jork

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 dojrzałe jabłka Granny Smith lub Pink Lady
  • sok z cytryny
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki dobrego majonezu
  • łyżka kwaśnej śmietany

Sałatka Waldorf - Opis przyrządzania:

Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Z najładniejszej ćwiartki tniemy 4 zgrabne kawałki do ozdoby. Resztę kroimy w cieniutkie paseczki i mieszamy je z sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Seler myjemy, ewentualnie obieramy z wąsów, kroimy w cienkie plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy razem jabłka (wraz z sokiem), seler, orzechy i sos. Przekładamy sałatkę do pucharków i ozdabiamy kawałkami jabłek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka Waldorf: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sałatka Waldorf przepisy:

  • Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami
    Na Wyspach Brytyjskich seler korzeniowy jest warzywem rzadkim - na co dzień używa się selera naciowego. Najlepiej jeść go na surowo, gdyż jest wtedy chrupki i pyszny.
  • Islandzka sałatka z ziemniaków
    Każdy kraj skandynawski (bałtycki zresztą też) ma swoją ukochaną wersję sałatki z ziemniaków. Ten akurat przepis pochodzi z Islandii - taką sałatkę podaje się do grillowanego mięsa lub kiełbasek; świetna jest też na przyjęciach.
  • Sałatka z cykorii i mango
    Zimowa, kolorowa bomba witaminowa, a przy tym duża przyjemność w spożyciu. Spokojnie możemy tę sałatkę podać gościom na lekką przystawkę.
  • Sałatka z kurczaka z awokado
    Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.
  • Zimowa sałatka z mulami
    Gorzkawe liście rozmaitych sałat, słona szynka parmeńska i łagodne mięso małży - doskonała kombinacja. Bardzo dobrze sałatka ta sprawdza się na przyjęciach bufetowych: ładnie się prezentuje, jest lekka i oryginalna, a poza tym zimowe sałaty nie więdną tak szybko pod wpływem sosu, jak zwykły to czynić delikatne sałaty letnie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: