W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z bobu z grzankami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z bobu z grzankami

Pyszna sałatka dla wielbicieli bobu. Dodatek grzanek i sera czyni z niej lekkie, ale treściwe danie lunchowe.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) świeżego bobu
  • czerwona cebula
  • 200 g bundzu
  • cytryna
  • 4 kromki ciabatty
  • oliwa z oliwek

Sałatka z bobu z grzankami - Opis przyrządzania:

Zagotowujemy garnek osolonej wody. Wrzucamy bób i gotujemy do miękkości - jeśli jest naprawdę młody i drobny, to wystarczy 5 minut; trzeba sprawdzać. Ugotowany bób odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Kiedy wystygnie, obieramy z zewnętrznej, jasnozielonej skórki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w cieniutkie półplasterki. Bundz kroimy w kostkę. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok - też z połowy. Skórkę mieszamy z bundzem. Ciabattę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy kostki ciabatty i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, na złoty kolor. Ukręcamy sos z soku cytrynowego, 3 łyżek oliwy, soli, szczypty cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy razem bób, kostki bundzu i grzanki i rozkładamy na 4 talerzach. Polewamy sosem i podajemy natychmiast, zanim grzanki rozmiękną.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z bobu z grzankami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z bobu z grzankami przepisy:

  • Sałatka z bobu z szynką i kozim serem
    Wiosennie optymistyczna sałatka w tonacji zielono-różowo-białej. Dobre danie bufetowe lub uniwersalny dodatek do dań z grilla.
  • Jeszcze jedna zielona sałatka
    Wiosenna pyszna sałatka, podawana na ciepło. Kilka płatków świeżego parmezanu zaostrza smak.
  • Bruschetta z bobem
    Młody bób i ser pecorino to zestaw absolutnie klasyczny w Toskanii czy Umbrii. Grzanki z bobem i serem są świetną pogryzką do włoskiego wina - kolor obojętny.
  • Tortilla z bobem
    Delikatny, wiosenny omlet. Możemy podać go na lekką kolację, lub pokroić w małe kawałki i serwować jako tapas.
  • Bób z sherry
    Bób przyrządzony w ten sposób możemy podać na przystawkę (z grzaneczką z serem), jako małe danko (tapa), dodatek do mięsa (świetny z kiełbaskami) lub jako sałatkę. Jeden prosty przepis, a tyle możliwości!




Podziel się linkiem:


Komentarze: