Cząstki pomarańczy w pachnącym syropie stanowią doskonały dodatek do naszego kremu Celeste. Znakomite również z gęstym jogurtem na ożywcze śniadanie.
Kraj pochodzenia: Północna Afryka
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z pomarańczy - Opis przyrządzania:
Z 2 pomarańczy ścieramy na tarce skórkę (samą pomaranczową część). Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (z 2 i 1/2-3 pomarańczy) i dodajemy startą skórkę. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i wlewamy łyżkę wody z kwiatu pomarańczy. 6 pomarańczy obieramy ze skórki i białego albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych skórek. Warto się pomęczyć, bo sałatka będzie wyjątkowo smaczna i soczysta - ale jeśli nie mamy czasu lub zdolności manualnych, kroimy pomarańcze po prostu w plastry, a każdy plaster na 4 części. Pokrojone pomarańcze wkładamy do szklanej salaterki i polewamy syropem. Wstawiamy do lodówki i podajemy zimną.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Sałatka z pomarańczy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna