Sałatka na zmianę pór roku - kiedy pomarańcze właśnie się kończą, a truskawki zaczynają.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z truskawek i pomarańczy - Opis przyrządzania:
Truskawki szybko płuczemy pod strumieniem zimnej wody i osuszamy na ściereczce. Usuwamy ogonki, kroimy truskawki na pół. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, po czym obieramy ze skórki i białego albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki owoców spomiędzy białych skórek. Mieszamy z truskawkami i przekładamy do szklanej miski. Polewamy syropem klonowym i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem mieszamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Sałatka z truskawek i pomarańczy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska