W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa pomidorowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Salsa pomidorowa

Prościutka salsa, która ożywi gotowaną rybę, kanapkę z serem lub łagodną kremową zupę.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • szczypiorek
  • świeża kolendra
  • ząbek czosnku
  • sok z limetki

Salsa pomidorowa - Opis przyrządzania:

Pomidory wkładamy na minutę do garnka z wrzątkiem. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Pomidory kroimy na pół i usuwamy pestki - najlepiej małą łyżeczką do kawy. Obrane i wypestkowane pomidory kroimy w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę drobno usiekanego szczypiorku i łyżkę równie drobno usiekanej świeżej kolendry. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy z dużą szczyptą soli. Dodajemy do pomidorów. Dolewamy łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limetek i dodajemy trochę pieprzu prosto z młynka. Wszystko starannie mieszamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Salsa pomidorowa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Salsa pomidorowa przepisy:

  • Salsa z bakłażanów
    Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).
  • Salsa z ogórków
    Świeży i zdrowy dodatek do białego mięsa z grilla. A ja tę salsę najbardziej lubię z grubym plastrem białego sera, posypanym grubą solą i pieprzem. I to wszystkim naprawdę ze szczerego serca polecam.
  • Salsa verde czyli zielony sos
    Zarówno Hiszpania, jak i Włochy mają w swoim repertuarze zielony sos, a właściwie rozliczne jego odmiany. Gęsta mieszanka ziół, oliwy i rozmaitych pikantnych dodatków pasuje do ryb i owoców morza, mięsa z grilla, gotowanych warzyw... Można też po prostu zwyczajnie maczać w nim kawałki chleba.
  • Salsa z mango
    Słodko-pikantny dodatek do krewetek z grilla (mmm), pieczonej ryby lub smażonej piersi z kury.
  • Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów
    Halibut jest naprawdę pyszną rybą - białe mięsko o świeżym smaku ma tylko jedną wadę, mianowicie łatwo się kruszy i ciężko jest przewrócić filety na drugą stronę, czy to na patelni, czy na grillu. Dlatego najłatwiej jest piec halibuta na specjalnej kratce, przeznaczonej do grillowania ryb. Kolorowa sałatka typu salsa i ćwiartki limetek nadają daniu charakter południowoamerykański.




Podziel się linkiem:


Komentarze: