Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Salsa z bakłażanów - Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy, osuszamy, odcinamy ogoinki. Resztę kroimy w małą kostkę (powiedzmy o boku 1/2 cm). Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w taką kostkę, jak bakłażany. W woku lub na dużej patelni dobrze rozgrzewamy oliwę. Do bardzo gorącej wrzucamy bakłażanowe kostki, ale nie wszystkie od razu, bo temperatura tłuszczu się obniży i bakłażany nim nasiąkną, zamiast się usmażyć. Kiedy bakłażany są rumiane i chrupkie, łyżką cedzakową wyjmujemy je z oliwy i przekładamy do miski. Do bakłażanów dodajemy czosnek, pomidory i posiekaną kolendrę. Polewamy sokiem z limetki, dodajemy sól i trochę Tabasco do smaku. Mieszamy i podajemy w temperaturze pokojowej.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Salsa z bakłażanów: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska