W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Schab duszony w mleku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Schab duszony w mleku

Bardzo smaczne i delikatne danie mięsne, subtelnie przyprawione ziołami.

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg schabu bez koÅ›ci
  • szklanka dobrego biaÅ‚ego octu winnego
  • szklanka biaÅ‚ego wytrawnego wina
  • duża cebula
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • Å‚odyga selera naciowego
  • Å›wieża szaÅ‚wia
  • natka pietruszki
  • listek laurowy
  • oliwa z oliwek
  • 3 szklanki peÅ‚nego mleka

Schab duszony w mleku - Opis przyrzÄ…dzania:

Ze schabu zdejmujemy tłuszcz. Wkładamy mięso do szklanej lub porcelanowej miski i polewamy octem winnym i winem. Dodajemy cebulę, pokrojoną w grube krążki, posiekany czosnek, seler naciowy w plasterkach oraz 6 siekanych liści szałwi, 6 gałązek natki pietruszki i listek laurowy. Mięso zostawiamy w marynacie na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. W dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i osmażamy mięso ze wszystkich stron. Dolewamy trochę marynaty. Zmniejszamy ogień pod rondlem, przykrywamy i dusimy mięso 3 godziny. W trakcie duszenia dolewamy na zmianę po trochu marynatę (razem z warzywami) i mleko. Kiedy mięso jest miękkie, kroimy na porcje i podajemy z sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Schab duszony w mleku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: