W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Serek z Liptowa czyli liptauer

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Serek z Liptowa czyli liptauer

Klasyczna przystawka z czasów cesarsko-królewskich. Bardzo smaczny, zdecydowanie przyprawiony serek podajemy w towarzystwie rozmaitych świeżych warzyw, oliwek, krakersów, małych ciepłych grzanek, korniszonów itp.

Kraj pochodzenia: Czechy/Austria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 500 g (1/2 kg) białego mielonego sera
  • cebula
  • 1 konserwowy ogórek
  • łyżka drobnych kaparów

Serek z Liptowa czyli liptauer - Opis przyrządzania:

Masło ucieramy w misce na puch. Dodajemy kminek, paprykę i musztardę. Do utartego masła stopniowo dodajemy biały ser. Ucieramy, aż masa będzie miała kremową konsystencję. Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo czynimy z ogórkiem konserwowym. Dodajemy, wraz z odsączonymi kaparami, do masy serowej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu formujemy z liptauera kopczyk i wstawiamy na parę godzin do lodówki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Serek z Liptowa czyli liptauer: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Serek z Liptowa czyli liptauer przepisy:

  • Pyszna pasta z serkiem camemberkiem
    Troszkę lżejsza wersja, niż klasyczny Obatzter (względnie Obatzda), który robi się głównie z cameberta i masła. Dodatek jogurtu i kremowego serka sprawia, że łatwiej pastę smarować na chlebie (żytnim) lub nabierać kawałkami surowych warzyw (rzodkiewki są wyjątkowo dobre).
  • Liptauer nr 2
    Inna - równie dobra - wersja pysznego, cesarsko-królewskiego serka z Liptowa.
  • Słodki dip dyniowy
    Strasznie śmieszny, hiper-amerykański przepis na deserowy (dyniowy!) sos do maczania ciasteczek lub herbatników. Słodki, gęsty, lekko piernikowy, kremowy - znakomity na kinderbal!
  • Leniwki (najlepsza rzecz na świecie) Leniwki (najlepsza rzecz na świecie)
    Najukochańsze danie mojego dzieciństwa. Ciekawa rzecz, że leniwki smakują najlepiej, jeśli są zrobione z lekko kwaśnego sera. Ale w naszych czasach ciężko już taki dostać...
  • Ciasteczka imbirowe nr 2
    Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".




Podziel się linkiem:


Komentarze: