Klasyczna przystawka z czasów cesarsko-królewskich. Bardzo smaczny, zdecydowanie przyprawiony serek podajemy w towarzystwie rozmaitych świeżych warzyw, oliwek, krakersów, małych ciepłych grzanek, korniszonów itp.
Kraj pochodzenia: Czechy/Austria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Serek z Liptowa czyli liptauer - Opis przyrzÄ…dzania:
Masło ucieramy w misce na puch. Dodajemy kminek, paprykę i musztardę. Do utartego masła stopniowo dodajemy biały ser. Ucieramy, aż masa będzie miała kremową konsystencję. Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo czynimy z ogórkiem konserwowym. Dodajemy, wraz z odsączonymi kaparami, do masy serowej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu formujemy z liptauera kopczyk i wstawiamy na parę godzin do lodówki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Serek z Liptowa czyli liptauer: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna