W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sernik truskawkowy na zimno (anglosaski)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Sernik truskawkowy na zimno (anglosaski)

Szybki w realizacji (trzeba tylko potem czekać, aż zastygnie), prosty sernik na ciasteczkowym spodzie. Podajemy z dodatkowymi truskawkami.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g kruchych ciasteczek
  • cytryna
  • 60 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 300 g kremowego twarożku
  • 200 g naturalnego twarożku homogenizowanego
  • 250 g (ćwierć kilo) dojrzałych truskawek

Sernik truskawkowy na zimno (anglosaski) - Opis przyrządzania:

Kruche ciasteczka wkładamy do szczelnej plastikowej torebki. Wałkiem do ciasta zgniatamy ciastka na jak najdrobniejsze okruchy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce. Przesypujemy ciasteczkowe okruchy do miski, dodajemy startą skórkę z cytryny. Masło topimy w małym rondelku, po czym wlewamy do ciasteczek. Dobrze mieszamy, po czym masą ciasteczkową wylepiamy - dobrze ugniatając - tortownicę o średnicy 20 cm - zarówno dno, jak i boki. Wstawiamy do lodówki. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wkładamy kremowy twarożek i twarożek homogenizowany. Ubijamy mikserem na jednolitą, puszystą masę. Truskawki szybko płuczemy, osuszamy, usuwamy ogonki, a owoce grubo siekamy i dodajemy do masy serowej. Dolewamy także ochłodzoną czekoladę i starannie wszystko mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej ciasteczkowej foremki, wyrównujemy wierzch i wstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki, żeby sernik dobrze zastygł.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sernik truskawkowy na zimno (anglosaski): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sernik truskawkowy na zimno (anglosaski) przepisy:

  • Pasta pomarańczowa (orange curd)
    Bardzo maślana w smaku, słodka pomarańczowa pasta do przekładania biszkoptowych blatów, nadziewania babeczek i tart, smarowania grzanek itp.
  • Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)
    Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.
  • Ciastka z płatków kukurydzianych
    Chrupiące ciasteczka, coś jak śniadaniowe batoniki, tylko jeszcze lepsze. Mogą być dobrym prezentem pod choinkę.
  • Kruche owsiane ciasteczka Kruche owsiane ciasteczka
    Niesłychanie proste ciasteczka - w miarę sprawne dzieci są w stanie zrobić je zupełnie same. Gorzej potem ze sprzątaniem, ale to już zupełnie inna sprawa...
  • Sernik nowojorski, biało-czekoladowy Sernik nowojorski, biało-czekoladowy
    Nowojorskie serniki uchodzą za najlepsze w świecie. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mają bardzo kremową konsystencję i nie opadają. Na wierzch gotowego sernika kładziemy dojrzałe maliny i wiórki z białej czekolady (ale nie jest to konieczne, zwłaszcza w zimie ;-)).




Podziel się linkiem:


Komentarze: