Bardzo smaczny sposób na bakłażany - z miską ryżu starczą nam za lekki lunch lub przegryzkę.
Kraj pochodzenia: Chiny
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Słodko-czosnkowe bakłażany - Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy i odcinamy im ogonki. Kroimy wzdłuż na pół, potem każdą połówkę na 3-4 pasy, zaś pasy na kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wok stawiamy na dużym ogniu, wlewamy 3 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy połowę kostek bakłażana i smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż bakłażany się zarumienią i wchłoną cały olej. Przekładamy na talerz wyłożony kawałkiem papieru kuchennego, do woka wlewamy kolejne 3 łyżki oleju i smażymy w ten sam sposób resztę bakłażanów. Zmniejszamy ogień, do woka wlewamy łyżkę oleju, a kiedy będzie gorący, wrzucamy czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż zacznie lekko się złocić. Dodajemy cukier, sos sojowy, ocet i sherry. Zagotowujemy, mieszając. Do sosu wrzucamy usmażony bakłażan i dusimy przez kilka minut, aż warzywa wchłoną cały sos. Podajemy z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Słodko-czosnkowe bakłażany: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna