W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Słodko-czosnkowe bakłażany

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Słodko-czosnkowe bakłażany

Bardzo smaczny sposób na bakłażany - z miską ryżu starczą nam za lekki lunch lub przegryzkę.

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 bakłażany średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu z cydru
  • łyżka wytrawnego sherry

Słodko-czosnkowe bakłażany - Opis przyrządzania:

Bakłażany myjemy i odcinamy im ogonki. Kroimy wzdłuż na pół, potem każdą połówkę na 3-4 pasy, zaś pasy na kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wok stawiamy na dużym ogniu, wlewamy 3 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy połowę kostek bakłażana i smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż bakłażany się zarumienią i wchłoną cały olej. Przekładamy na talerz wyłożony kawałkiem papieru kuchennego, do woka wlewamy kolejne 3 łyżki oleju i smażymy w ten sam sposób resztę bakłażanów. Zmniejszamy ogień, do woka wlewamy łyżkę oleju, a kiedy będzie gorący, wrzucamy czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż zacznie lekko się złocić. Dodajemy cukier, sos sojowy, ocet i sherry. Zagotowujemy, mieszając. Do sosu wrzucamy usmażony bakłażan i dusimy przez kilka minut, aż warzywa wchłoną cały sos. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Słodko-czosnkowe bakłażany: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Słodko-czosnkowe bakłażany przepisy:

  • Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)
    Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
  • Chiński kurczak cytrynowy
    Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
  • Polędwica z orzechami
    Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.
  • Polędwica z sosem ostrygowym
    Błyskawiczne, luksusowe danie z minimalnej ilości składników. Znakomite na małą (trudno je przygotować dla większej ilości osób) kolacyjkę w orientalnym stylu.
  • Dorsz z grzybami po chińsku
    Bardzo przyjemny (w sensie prosty, smaczny, zdrowy, szybki, niezbyt drogi itd.) sposób na spożycie białej, chudej rybki. Słodko-kwaśny sos z grzybami shiitake ma wszelkie zalety chińskiego fast foodu, będąc przy okazji pozbawionym podejrzanych dodatków. Pyszności!




Podziel się linkiem:


Komentarze: