W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Słodko-kwaśny sos daktylowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Słodko-kwaśny sos daktylowy

Popularny na Bliskim i Dalekim Wschodzie sos daktylowy doskonale pasuje do rozmaitych smażonych drobiażdżków.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 110 g wypestkowanych daktyli
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki octu z sherry
  • oliwa z oliwek

Słodko-kwaśny sos daktylowy - Opis przyrządzania:

Daktyle siekamy. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka i pestek, drobno siekamy. Daktyle, chilli, ocet i 3 łyżki oliwy wkładamy do rondelka. Wlewamy szklankę wody i dodajemy pół łyżeczki soli. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy i gotujemy przez 10 minut. Miksujemy w malakserze lub blenderze i studzimy. Podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Słodko-kwaśny sos daktylowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Słodko-kwaśny sos daktylowy przepisy:

  • Placek daktylowy
    Smaczny, nie tak strasznie słodki, jak większość arabskich słodyczy, placek z daktyli i migdałów. Doskonale sprawdza się w roli mazurka.
  • Ciasto daktylowe z toffi
    Wariacja na temat "lepkiego puddingu toffi", jednego z ulubionych deserów na Wyspach. Przepis pochodzi z hotelu Lake District Sharrow Bay i znalazłam go w brytyjskim piśmie Olive.
  • Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem
    Klasyczny tażin jagnięcy, na słodko-słono, z suszonymi daktylami. Jak każde danie tego typu, sprawia problem tylko do momentu wsadzenia do piekarnika - potem możemy o nim zapomnieć na 2 godziny... Podajemy z kuskusem, a jeśli z jakichś powodów nie, to z bagietką.
  • Sałatka z makaronu sojowego
    Świeża w smaku sałatka z mojego ukochanego "szklanego" makaronu. Pasuje do każdego mięsa ze wschodnimi przyprawami, a także do białej ryby lub grillowanych krewetek.
  • Bajgle z sałatką z kurczaka
    Podpieczone bajgle nadziewamy łagodną w smaku, lekko słodkawą sałatką z pieczonego kurczaka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: