Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Smażona brukselka - Opis przyrządzania:
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków. Myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę-dwie oliwy. Wrzucamy brukselkę, czosnek i kmin rzymski. Smażymy na sporym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając. Patelnię (lub wok) przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy brukselkę jakiś 5 minut, aż będzie niemal miękka. Dodajemy ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Przed podaniem skrapiamy odrobiną octu balsamico.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Smażona brukselka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Listopad 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |