W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów

Szalenie prosty i użyteczny przepis na pyszny krem do wszelakich ciast i tortów. Szczególnie dobrze pasuje do czekoladowych biszkoptów i ciast orzechowych.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 ciasto (lub tort)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk wanilii
  • 500 ml (1/2 litra) kremowej śmietanki
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów - Opis przyrządzania:

Wanilię tniemy wzdłuż na pół i nożem wyskrobujemy czarne, lepkie pesteczki.
Do garnka (najlepiej takiego o grubym dnie) wlewamy śmietankę. Dodajemy waniliowe pesteczki i pusty strąk, stawiamy na średnio małym ogniu i zagotowujemy.
W tak zwanym międzyczasie łamiemy czekoladę na kawałki.
Kiedy śmietanka się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka i jednolita. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Z zimnej śmietanki wyjmujemy strąk wanilii, zaś garnek z kremem wstawiamy na całą noc do lodówki.
Bardzo zimną śmietankę ubijamy mikserem na gęsty krem.
Dalej postępujemy zgodnie z bardziej konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: