W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos Irish Coffee

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos Irish Coffee

Pyszny słodki sos do rozmaitych deserów. Idealny dodatek do mrożonej terrine, ale także i do innych lodów. Ilość whisky w sosie regulujemy zgodnie z własnymi upodobaniami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 225 g cukru
  • szklanka mocnej czarnej kawy
  • whisky (najlepiej irlandzka)

Sos Irish Coffee - Opis przyrządzania:

Do rondelka wsypujemy cukier, dolewamy 4 łyżki wody i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Przestajemy mieszać i czekamy, aż syrop przybierze złotą barwę. Dodajemy kawę - uwaga, będzie syczeć, bulgotać i pryskać! - i gotujemy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści w kawie. Zostawiamy do wystygnięcia i dolewamy trochę whisky, powiedzmy - do smaku. Podajemy do mrożonej terrine, lodów, kremów i ciasta.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos Irish Coffee: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sos Irish Coffee przepisy:

  • Lody imbirowe
    Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.
  • Ciasto daktylowe z toffi
    Wariacja na temat "lepkiego puddingu toffi", jednego z ulubionych deserów na Wyspach. Przepis pochodzi z hotelu Lake District Sharrow Bay i znalazłam go w brytyjskim piśmie Olive.
  • Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)
    Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.
  • Syrop kawowy
    Gęsty, ciemnobrązowy syrop - znakomity dodatek do lodów, kremów i ciast.
  • Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)
    Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: