W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos do sałatki Caesar's

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos do sałatki Caesar's

Jedna z wielu wersji sosu, tym razem z surowym żółtkiem.

Kraj pochodzenia: Meksyk/USA

Liczba porcji: na 1 sałatkę

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • surowe żółtko
  • czubata łyżeczka musztardy z Dijon
  • 2 fileciki anchois
  • 1/2 łyżki białego octu winnego
  • mały ząbek czosnku
  • 100 ml oleju z orzeszków ziemnych
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 75 g świeżo startego parmezanu

Sos do sałatki Caesar's - Opis przyrządzania:

Żółtko i musztardę wkładamy do miseczki. Fileciki anchois odsączamy z oliwy, drobno kroimy i dodajemy do żółtka. Dolewamy ocet i wciskamy (przez praskę) ząbek czosnku. Miksujemy ręcznym blenderem, aż sos zacznie gęstnieć (możemy to też zrobić w blenderze lub małym malakserze). Dolewamy po trochu olej i oliwę, cały czas miksując, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Dodajemy łyżeczkę gorącej wody, miksujemy i dodajemy parmezan. Mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Sos do sałatki Caesar's: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos do sałatki Caesar's przepisy:

  • Pieczone papryki z kaparami
    Kolorowa warzywna przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki do maczania w sosie.
  • Anchoiade czyli pasta z anchois
    Absolutnie klasyczna pasta z filecików anchois - no, prawie zupełnie klasyczna, gdyż w Prowansji anchoiade robi się z solonych anchois, a nie z tych w oliwie. Ja jednak wolę tę wersję, gdyż bardziej odpowiada mi smak rybki zmacerowanej w oliwie, niż pracowicie odsalanej... Intensywna, słona, pikantna - jest doskonałym smarowidłem do maleńkich grzaneczek, które możemy podać do drinków na rozpoczęcie imprezy, ot, chociażby sylwestrowej. W wersji pozaimprezowej - świetny zastrzyk smaku umami, szczególnie jeśli posmarujemy anchoiade grzankę z masłem, a na wierzchu położymy cieniutkie plasterki cebuli.
  • Tapenade z Północnej Afryki
    Znakomita, pikantna pasta z zielonych oliwek, o podobnym zastosowaniu, co klasyczna tapenade. Moim zdaniem, najlepsza jest ze świeżym białym chlebem. To kolejny z moich ulubionych przepisów.
  • Cukinia z sosem z anchois i kozim serem Cukinia z sosem z anchois i kozim serem
    Nadciąga zima, a w moich warzywkach ciągle, z uporem maniaka, pojawiają się cukinie. Najwyraźniej łatwo je wyhodować w systemie ekologicznym... Mam jednak to, co chciałam, czyli ciągłą konieczność wynajdywania nowych przepisów... Ta sałatka tutaj gromadzi w sobie moje ulubione elementy: grillowaną cukinię, anchois i kozi ser.
  • Salsa verde czyli zielony sos
    Zarówno Hiszpania, jak i Włochy mają w swoim repertuarze zielony sos, a właściwie rozliczne jego odmiany. Gęsta mieszanka ziół, oliwy i rozmaitych pikantnych dodatków pasuje do ryb i owoców morza, mięsa z grilla, gotowanych warzyw... Można też po prostu zwyczajnie maczać w nim kawałki chleba.




Podziel się linkiem:


Komentarze: