W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos do sałatki Caesar's

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos do sałatki Caesar's

Jedna z wielu wersji sosu, tym razem z surowym żółtkiem.

Kraj pochodzenia: Meksyk/USA

Liczba porcji: na 1 sałatkę

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • surowe żółtko
  • czubata łyżeczka musztardy z Dijon
  • 2 fileciki anchois
  • 1/2 łyżki białego octu winnego
  • mały ząbek czosnku
  • 100 ml oleju z orzeszków ziemnych
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 75 g świeżo startego parmezanu

Sos do sałatki Caesar's - Opis przyrządzania:

Żółtko i musztardę wkładamy do miseczki. Fileciki anchois odsączamy z oliwy, drobno kroimy i dodajemy do żółtka. Dolewamy ocet i wciskamy (przez praskę) ząbek czosnku. Miksujemy ręcznym blenderem, aż sos zacznie gęstnieć (możemy to też zrobić w blenderze lub małym malakserze). Dolewamy po trochu olej i oliwę, cały czas miksując, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Dodajemy łyżeczkę gorącej wody, miksujemy i dodajemy parmezan. Mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Sos do sałatki Caesar's: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: