W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos koktajlowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos koktajlowy

Klasyczny sos do gotowanych krewetek na zimno, smakuje równie dobrze z innymi skorupiakami (raki, homary) oraz jajkami na twardo.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g dobrego majonezu
  • 5 łyżek gładkiego ketchupu
  • łyżeczka tartego chrzanu
  • 100 g zimnej kremowej śmietanki
  • łyżka koniaku
  • łyżka soku z pomarańczy
  • pieprz cayenne
  • sos Worcestershire

Sos koktajlowy - Opis przyrządzania:

Mieszamy majonez, ketchup i chrzan (gotowy, ze słoika).
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z sosem. Dolewamy koniak i sok z pomarańczy, delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cayenne i sosem Worcestershire.
Do chwili podania przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos koktajlowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: