W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos z niebieskiego sera (angielski)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos z niebieskiego sera (angielski)

Sos o ciekawej, niejednolitej konsystencji i zdecydowanym smaku. Doskonały sos sałatkowy. Jeśli zrobimy sos wcześniej, trzeba pamiętać, by przed podaniem rozmieszać go na nowo, bo ma skłonność do dzielenia się.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g ostrego niebieskiego sera (np. rokpol)
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • biały ocet winny
  • 4 liście świeżej szałwi

Sos z niebieskiego sera (angielski) - Opis przyrządzania:

Ser rozgniatamy widelcem. W miseczce mieszamy olej z orzechów włoskich, kwaśną śmietanę i łyżkę białego octu winnego. Dodajemy ser i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą (jeśli to konieczne) i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Liście świeżej szałwi drobno siekamy i mieszamy z sosem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos z niebieskiego sera (angielski): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos z niebieskiego sera (angielski) przepisy:

  • Gruszki z niebieskim serem
    Gruszki, ser i orzechy to tak odpowiedni zestaw, że niezliczone są dania na nim oparte. Połączenie słodyczy owoców i wyraźnie słonego smaku niebieskiego sera jest wyjątkowo udane.
  • Sałatka z pieczarek i niebieskiego sera
    Smaczna sałatka w kremowym, gęstym sosie. Podajemy z grzankami lub jako nadzienie do połówek pieczonych ziemniaków.
  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
  • Sałatka z sera gruyere
    Pełnoobiadowa sałatka z szalotkowo-orzechowym winegretem. Najlepsza ze świeżym ciemnym pieczywem i kieliszkiem wina.
  • Sos z niebieskiego sera (francuski)
    Łagodny słodko-słony, kremowy sos, doskonały na przykład do szparagów na zimno lub sałatki z surowych letnich warzyw.




Podziel się linkiem:


Komentarze: