W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Syrop bazyliowo-cytrynowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Syrop bazyliowo-cytrynowy

Bladozielony syrop, znakomita podstawa koktajli, zarówno alkoholowych, jak i niewinnych.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 5 szklanek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 szklanki liści świeżej bazylii
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cytryny

Syrop bazyliowo-cytrynowy - Opis przyrządzania:

Do rondelka średniej wielkości wrzucamy liście bazylii. Dodajemy 4 szklanki wody i cukier. Z wyszorowanych cytryn obieramy skórkę (tylko żółtą część). Wrzucamy do rondelka. Doprowadzamy syrop do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Kiedy wystygnie, przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Syrop przelewamy przez gęste sitko, wyciskając bazylię, ile się da. Syrop przykrywamy i trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Syrop bazyliowo-cytrynowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Syrop bazyliowo-cytrynowy przepisy:

  • Mintada czyli napój miętowy
    Orzeźwia w nawet najbardziej upalny dzień. Przepis doskonały dla tych, którzy właśnie kupili sobie wyciskarkę do cytrusów i chcą ją natychmiast wypróbować.
  • Ananas z kardamonem i wodą różaną
    Elegancki owocowy deser z kuchni indyjskiej. Świetnie nadaje się na danie "gościowe", bo trzeba go zrobić wcześniej (musi trochę postać w lodówce), a jego świeży smak pozwala odetchnąć po cięższych daniach.
  • Syrop imbirowo-cytrynowy
    Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Sorbet z czerwonych pomarańczy Sorbet z czerwonych pomarańczy
    Doskonały zimowy sorbet o wstrząsającym kolorze. Znakomity na zakończenie dużej i eleganckiej kolacji - każdą porcję możemy wówczas polać odrobiną zmrożonej czystej wódki lub też dopełnić wytrawnym szampanem. Bez tych zabiegów jest jednak równie smaczny... Możemy również użyć soku ze zwykłych pomarańczy, jeśli czerwone przeszły nam akurat koło nosa.




Podziel się linkiem:


Komentarze: