W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szparagi na ciepło z bobem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Szparagi na ciepło z bobem

Bardzo ładna, wiosenna przystawka z zielonych szparagów w ciepłym sosie oliwkowym. Bardziej zaprzyjaźnionym gościom podajemy kawałki świeżej bagietki do wycierania sosu z talerza. Jeśli gościmy akurat szczególnie wytworne i szacowne osoby, podajemy raczej cieniutkie grzanki...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g drobnego bobu
  • 36 zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • cytryna
  • garść małych czarnych oliwek z pestką (najlepiej nicejskich)
  • świeży koperek

Szparagi na ciepło z bobem - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, wrzucamy bób i gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą tak długo, aż ostygnie. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Przycinamy szparagi tak, by były tej samej długości. Głęboką patelnię napełniamy wrzącą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i stawiamy na ogniu. Do gotującej się wody wrzucamy szpragi i gotujemy, aż będą niemal miękkie, czyli jakieś 8-10 minut (w zależności od grubości, wieku i odmiany szparagów). Ugotowane szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W czasie, gdy szparagi się gotują, obieramy ziarenka bobu ze skórki (dobrze poprosić kogoś o pomoc, bo jest to czynność, delikatnie mówiąc, nudnawa). Do garnuszka wlewamy 150 ml wody, dodajemy 5 łyżek oliwy i masło. Solimy i - pardon - pieprzymy. Zagotowujemy, cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy trochę soku z cytryny, oliwki i obrany bób. Szparagi estetycznie układamy na talerzach. Każdą porcję polewamy gorącym sosem, sprawiedliwie rozdzielając bób i oliwki. Dekorujemy listkami koperku i natychmiast podajemy z chrupiącą bagietką lub cieniutkimi grzankami melba.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szparagi na ciepło z bobem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: