W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szwajcarski winegret

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Szwajcarski winegret

Nie mam gwarancji, że to naprawdę szwajcarski przepis.. Jeśli nawet nie - to co z tego? Jest bardzo smaczny i to się liczy! Doskonały do surowego tartego selera z marchewką i orzechami, na przykład...

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała szalotka
  • mały ząbek czosnku
  • cukier
  • surowe żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • przyprawa Maggi
  • 6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
  • biały ocet winny

Szwajcarski winegret - Opis przyrządzania:

Szalotkę drobno siekamy (powinna wyjść mniej więcej łyżka). Wkładamy do miski i dodajemy czosnek, zgnieciony na piure, szczyptę cukru, żółtko, śmietanę i łyżeczkę płynnej przyprawy Maggi. Ucieramy przez minutę-dwie, po czym cienkim strumieniem dolewamy olej z orzeszków ziemnych, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, doprawiamy go 2 łyżkami białego octu winnego oraz solą i pieprzem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szwajcarski winegret: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Szwajcarski winegret przepisy:

  • Szwajcarskie ciasto czekoladowe
    Ciężkie, bardzo czekoladowe ciasto, którego smak całkowicie zależy od jakości użytej w nim czekolady. Postarajmy się więc o jak najlepszą - w końcu jeśli jemy coś, co składa się z wielkich ilości masła, jajek, cukru, orzechów (i oczywiście czekolady), to miejmy z tego prawdziwy fun!
  • Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki
    Bardziej ciekawostka, niż praktyczny przepis, choć jeśli mamy akurat kawałek szwajcarskiego Bergkaese (i niedowagę...), to chyba warto spróbować. Coś jakby placki ziemniaczane w wersji zdekonstruowanej.
  • Zimny sos maltański
    Klasyczny i wytworny sos do szparagów, karczochów, gotowanego selera, kardów, skorzonery, a nawet jajek na twardo.
  • Prawdziwe belgijskie frytki Prawdziwe belgijskie frytki
    Właśnie tak się robi najlepsze frytki pod słońcem!
  • Tempura ze słodkich ziemniaków
    Szybka i oryginalna pogryzka na dowolną okazję. Chrupiącą, słodkawą od ziemniaków tempurę podajemy z sosem do maczania; może to być na przykład *!*2056*!*.




Podziel się linkiem:


Komentarze: