W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tajska sałatka z zielonych warzyw

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Tajska sałatka z zielonych warzyw

Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka brokułów
  • 150 g groszku cukrowego
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 cebulki dymki
  • 2 ostre czerwone papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • 3 gałązki świeżej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • limetka
  • olej z orzeszków ziemnych

Tajska sałatka z zielonych warzyw - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Przygotowujemy miskę z bardzo zimną wodą.
Brokuły dzielimy na różyczki mniej więcej równej wielkości, odcinając grube łodygi. Płuczemy na sicie, po czym wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2 minuty, licząc od chwili, gdy woda znów się zagotuje. Wyławiamy brokuły łyżką cedzakową i wkładamy do miski z zimną wodą - dzięki gwałtownemu ochłodzeniu zachowają ładny, zielony kolor. Kiedy wystygną, odcedzamy na sicie, a do miski znów nalewamy zimną wodę.
Groszek cukrowy przycinamy z obu końców, płuczemy i wrzucamy do tego samego garnka, co przedtem brokuły. Gotujemy też 2 minuty (od momentu ponownego zagotowania), wyławiamy i wkładamy do miski z zimną wodą. Odcedzamy.
Fasolkę przycinamy z obu końców i - jeśli jest szczególnie długa - kroimy w kawałki równej wielkości. Płuczemy i wrzucamy do garnka (tak, tego samego). Tym razem gotujemy nieco dłużej, 5-7 minut, choć fasolka też powinna pozostać al dente. Odcedzamy, wkładamy do miski z zimną wodą, a kiedy wystygnie, osączamy na sicie.
Robimy sos: dymki obieramy z przywiędłych liści, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i nasiona, płuczemy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i też drobno siekamy.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem dymkę, papryczki, czosnek, kolendrę, sos sojowy i sok wyciśnięty z limetki. Dodajemy sporą szczyptę cukru i, cały czas ukręcając, dolewamy 4-5 łyżek oleju.
Warzywa starannie otrząsamy z wody, wkładamy do miski i polewamy sosem. Dokładanie, acz delikatnie mieszamy i podajemy na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tajska sałatka z zielonych warzyw: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: