W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tapenade z Północnej Afryki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Tapenade z Północnej Afryki

Znakomita, pikantna pasta z zielonych oliwek, o podobnym zastosowaniu, co klasyczna tapenade. Moim zdaniem, najlepsza jest ze świeżym białym chlebem. To kolejny z moich ulubionych przepisów.

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szczypta szafranu
  • szklanka najlepszych zielonych oliwek
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 fileciki anchois
  • suszone oregano
  • ząbek czosnku
  • mielony kmin rzymski
  • 2 łyżki soku z limetki
  • oliwa z oliwek

Tapenade z Północnej Afryki - Opis przyrządzania:

Szczyptę szafranu zalewamy łyżeczką wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia. Oliwki drylujemy. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoto na suchej patelni (mieszamy, żeby nie przypalić). Do malaksera lub blendera wkładamy oliwki, dodajemy orzeszki piniowe, fileciki anchois, ćwierć łyżeczki suszonego oregano, obrany ząbek czosnku i pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Miksujemy, aż wszystkie składniki będą drobniutko posiekane. Miksujemy dalej i dodajemy sok z limetki, 3 łyżki oliwy z oliwek i wodę z szafranem. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy tapenade do wyparzonego słoika, na wierzch nalewamy nieco oliwy i trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Tapenade z Północnej Afryki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tapenade z Północnej Afryki przepisy:

  • Tapenade z bakłażanem
    Kolejna wersja prowansalskiej pasty z oliwek, tym razem nieco lżejsza i bardziej warzywna. Jak wszystkie odmiany tapenade - doskonała na grzankach lub jako dip do surowych warzyw. Ta wersja świetnie się też sprawdza w roli sosu do makaronu.
  • Caponata z ziemniakami
    Północna wersja caponaty z ziemniakami zamiast bakłażanów - świetny dodatek do białego mięsa.
  • Sos ziołowy z anchois
    Mocny w smaku winegret, znakomicie komponuje się z twardszymi odmianami sałaty - endywią lub radicchio. Do takiej sałaty dodajemy jeszcze ćwiartki jajek na twardo i trochę posiekanego selera naciowego. Dla koneserów.
  • Sałatka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) śródziemnomorskim
    Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.
  • Sos do sałatki Caesar's
    Jedna z wielu wersji sosu, tym razem z surowym żółtkiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: