W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarteletki z dżemem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarteletki z dżemem

Tarteletki z dżemem

Naprawdę łatwe i pyszne tarteletki, które możemy zrobić przy pomocy dzieci. Ponadto świetny sposób na zużycie rozmaitych resztek dżemu! Ja najbardziej lubię tarteletki z dżemem malinowym i dyniowym.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 24 tarteletki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • najróżniejsze dżemy - każdy się nadaje

Tarteletki z dżemem - Opis przyrządzania:

Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem.
Zimne masło kroimy na małe kawałki i wrzucamy do mąki. Palcami rozcieramy masło z mąką, aż zacznie przypominać tartą bułkę i zacznie się zlepiać w trochę większe grudki.
Dodajemy żółtka i 2 łyżki bardzo zimnej wody, mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Oczywiście możemy ciasto zagnieść w malakserze lub robocie kuchennym, ale dzieci lubią robić to własnymi rączkami i upaćkać się przy tym od stóp do głów (oraz wszystko dookoła).
Gotowe ciasto zbieramy w kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię plastikową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Stół kuchenny oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2-3 mm, mniej więcej - oczywiście. Okrągłą foremką o średnicy 7 cm (np. szklanką, choć najładniej wyglądają tarteletki wycinane specjalną foremką o karbowanym brzegu) wycinamy 24 kółka. Oczywiście na raz z placka tylu kółek nie wytniemy - wycinamy, ile się zmieści, resztę ciasta zbieramy, zagniatamy i rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki i znów wycinamy. I tak w koło Macieju, ile nam ciasta starczy.
Tarteletki układamy na blaszce do pieczenia babeczek - takiej z 12 zagłębieniami (lub wkładamy do innych foremek na babeczki czy mufinki). Delikatnie upychamy je w zagłębieniach. Do każdej tarteletki wkładamy mniej więcej 2 łyżeczki ulubionego dżemu. Blaszki wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, aż ciasto będzie złote i kruche.
Podajemy na letnio (pycha) lub zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarteletki z dżemem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tarteletki z dżemem przepisy:

  • Tarteletki z serem i orzechami
    "Przyjęciowe" tarteletki - ładnie wyglądają wśród rozmaitych ciepłych kanapeczek. Zaś w zwykły dzień możemy upiec je po prostu dla czystej przyjemności zagryzania czerwonego wina.
  • Tarteletki bananowe Tarteletki bananowe
    Bardzo proste i bardzo ładne małe ciasteczka z bananami i cukrem pudrem. Do ich zrobienia potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie - jest to jeden z tych produktów, dla zrobienia których naprawdę nie warto regularnie marnować młodości w kuchni. Komercyjne ciasto jest bardzo dobre, trzeba tylko kupić takie maślane, a nie margarynowe...
  • Tarteletki szczypiorkowe
    Sympatyczne tarteletki kolacyjne, najlepsze wiosną i wczesnym latem, kiedy szczypiorek jest naprawdę młodziutki i pyszny.
  • Kokosowe tarteletki
    Bardzo użyteczne "kokosankowe" foremki do babeczek. Możemy je napełnić pastą cytrynową (*!*1801*!*) lub z marakui (*!*2525*!*), albo bitą śmietaną, albo serkiem mascarpone i ozdobić rozmaitymi owocami.
  • Tarteletki z miodem i orzechami
    Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!




Podziel się linkiem:


Komentarze: