W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tempeh Goreng

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Tempeh Goreng

Tempeh Goreng

Kochani, jest jedno z najlepszych dań, jakie jadłam ostatnio! Przepis pochodzi od mojej holenderskiej przyjaciółki Margot, wielbicielki (podobnie jak duża część niderlandzkiego społeczeństwa) kuchni indonezyjskiej. Tempeh marynujemy w ciemnej zalewie (im dłużej, tym lepiej, jak z każdym podobnym sojowym produktem...), a potem krótko smażymy na oleju. Jemy na ciepło (danie główne) lub zimno (zamiast chipsów lub krakersów) i jest to nie tylko pyszne i oryginalne, ale także całkiem zdrowe! Podajemy Tempeh jako część "Rijsttafel" lub bardzo przyjemną przekąskę.

Kraj pochodzenia: Indonezja

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Tempeh Goreng - Opis przyrządzania:

Tempeh kroimy w poprzeczne plastry o grubości mniej więcej 1 cm, po czym układamy je w płaskim naczyniu.
Ząbek czosnku rozgniatamy i mieszamy z ketjapem i sokiem z cytryny.
Z bloku koncentratu kokosowego odcinamy pasek o grubości około 1 cm - trzeba tylko uważać, żeby kawałek ten zawierał zarówno część matowobiałą (mleko kokosowe), jak i półprzezroczystą (tłuszcz kokosowy). Wkładamy koncentrat do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści, po czym mieszamy z marynatą.
Zalewamy marynatą plastry tempehu (nie wiem, czy to się odmienia...) i odstawiamy co najmniej na godzinę. Teraz mamy trzy możliwości:
1. po godzinie wyjmujemy plastry z sosu - marynata przeniknie wówczas tylko do warstwy wierzchniej, zaś środek plastrów będzie biały. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, a kiedy będzie gorący, wkładamy tempeh. Zmniejszamy ogień i smażymy plastry z obu stron na rumiano. Po usmażeniu kroimy każdy plaster w poprzek na paski o grubości 1 cm i podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.
2. wariant drugi - jak wyżej, ale po usmażeniu i pokrojeniu w paski wrzucamy tempeh z powrotem na patelnię i wlewamy pozostałą marynatę. Szybko smażymy, mieszając, aż sos oblepi paski, po czym podajemy.
3. zostawiamy tempeh w marynacie na całą noc w lodówce - plastry nasiąkną wówczas tak, że będą ciemne aż do środka, będą też miały intensywniejszy smak. Smażymy, kroimy i podajemy jak wyżej.
Naprawdę pyszne danie!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tempeh Goreng: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: