Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.
Kraj pochodzenia: Austria-Wiedeń
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wiedeński twarożek a la Sacher - Opis przyrządzania:
Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8-10 minut), wkładamy do zimnej wody i czekamy, aż wystygną. Z dwu jajek wyjmujemy żółtka i wkładamy je do miski. Białka z tych jajek drobniutko siekamy. Resztę jajek obieramy i kroimy w zgrabne ćwiartki. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Fileciki anchois odsączamy z oliwy - 6 filetów drobno siekamy. Ucieramy razem na gładką masę twaróg, musztardę, masło, paprykę, żółtka na twardo, cebulkę i anchois. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekane białka i starannie mieszmay. Z masy serowej formujemy na półmisku zgrabny kopczyk. Otaczamy go ćwiartkami jajek i ozdabiamy pozostałymi filecikami anchois, oliwkami i korniszonkami. Trzymamy w chłodzie, ale wyjmujemy odpowiednio wcześniej przed podaniem, żeby twarożek miał konsystencję odpowiednią do smarowania.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Wiedeński twarożek a la Sacher: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |