Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.
Kraj pochodzenia: Austria-Wiedeń
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
6 jajek
mała czerwona cebulka
puszeczka filecików anchois
250 g (ćwierć kilo) mielonego twarogu
2 łyżki dobrej musztardy
2 czubate łyżki miękkiego masła
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
oliwki czarne i zielone
korniszonki
Wiedeński twarożek a la Sacher - Opis przyrządzania:
Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8-10 minut), wkładamy do zimnej wody i czekamy, aż wystygną. Z dwu jajek wyjmujemy żółtka i wkładamy je do miski. Białka z tych jajek drobniutko siekamy. Resztę jajek obieramy i kroimy w zgrabne ćwiartki. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Fileciki anchois odsączamy z oliwy - 6 filetów drobno siekamy. Ucieramy razem na gładką masę twaróg, musztardę, masło, paprykę, żółtka na twardo, cebulkę i anchois. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekane białka i starannie mieszmay. Z masy serowej formujemy na półmisku zgrabny kopczyk. Otaczamy go ćwiartkami jajek i ozdabiamy pozostałymi filecikami anchois, oliwkami i korniszonkami. Trzymamy w chłodzie, ale wyjmujemy odpowiednio wcześniej przed podaniem, żeby twarożek miał konsystencję odpowiednią do smarowania.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Wiedeński twarożek a la Sacher: można zrobić wcześniej
Podobne do Wiedeński twarożek a la Sacher przepisy:
Jajka z paprykowym sosem Sos paprykowy pochodzi z Hiszpanii - podobnie jak papryki piquillos - choć nie słyszałam, żeby podawano go tam z jajkami na twardo. Niemniej jednak jest to naprawdę niezła kombinacja, która świetnie się sprawdza jako tapa. Jeśli nie położymy jajek na grzankach, tylko ułożymy je na sosie bezpośrednio na talerzu, to możemy takie jajka podać na przystawkę - wówczas podana tu proporcja wystarczy na 4 przystawki.
Kotleciki z jajek Jedno z moich naprawdę ulubionych dań - kotleciki z jajek na twardo, z młodymi ziemniakami, sosem koperkowym i sałatą z rzodkiewką to dla mnie perfekcyjnie wiosenny obiad.
Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...) Majonezowy, domowy, dość ostry sos sałatkowy - doskonały jako dressing do sałatki ziemniaczanej. Możemy też z tym sosem wymieszać ugotowany, twardawy kalafior, zielony groszek i rzodkiewki w plasterkach - pyszne!
Jajka "mimoza" Klasyczne danie mieszczańskiej kuchni francuskiej - choć Nela Rubinstein pod tą samą nazwą podaje zupełnie inny przepis. Takie jajka są świetnym "niedzielno-gościowym" śniadaniem wakacyjnym.
Pieczone buraczki z jajkiem Świąteczna sałatka w szokujących kolorach: ciemnoczerwonym, białym, żółtym, zielonym i różowym. Bardzo smaczna