Moja domowa naleweczka, wytrawna i doskonała pod wszelką rybkę. Nastawiam ją zawsze (o ile nie zapomnę) w pierwszy dzień grudnia, czyli w moje imieniny.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 1/2 litra
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wigilijna nalewka - Opis przyrzÄ…dzania:
1 grudnia (lub wcześniej) kroimy śliwki w paseczki i wrzucamy do karafki. Wlewamy wódkę, zamykamy karafkę i odstawiamy do 24 grudnia. W miarę upływu czasu, od dołu butelki alkohol zacznie zmieniać kolor na śliwkowy. W przeddzień Wigilii wstrząsamy nalewkę, żeby dobrze się wymieszała, po czym odstawiamy. Do Wigilii powinna się ustać. Podajemy chłodną, ale nie lodowatą! Im dłużej śliwki siedzą w alkoholu, tym nalewka lepsza.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Wigilijna nalewka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna