W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku

Ciemnobrązowy gulasz w grzybowym sosie... Mmm... Od razu robi się cieplej.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 1 kg wołowiny na gulasz
  • duża cebula
  • 2 czubate łyżki masła
  • olej słonecznikowy
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • natka pietruszki do posypania

Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku - Opis przyrządzania:

Prawdziwki płuczemy, zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie grzyby odcedzamy i odciskamy z wody, ale wodę zachowujemy do duszenia mięsa. Z mięsa odcinamy nadmiar tłuszczu. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 2-3 cm, czyli tzw. kostkę gulaszową ;-) Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy połowę masła i łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso na rumiano i sukcesywnie przekładamy do solidnego rondla (w którym będziemy mięso dusić). Kiedy całe mięso będzie obsmażone, na patelnię wkładamy resztę masła, dodajemy znów łyżkę oleju i tym razem obsmażamy grzyby. Kiedy zaczną się rumienić, przekładamy do rondla, a na patelnię wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie się złocić, wlewamy wino i mieszamy, odskrobując z dna patelni resztki, które przywarły w trakcie smażenia. Cebulę z winem dodajemy do mięsa i grzybów. Dolewamy wodę, w której moczyły się prawdziwki, dodajemy trochę soli i pieprzu, po czym stawiamy rondel na średnim ogniu. Kiedy płyn wokół mięsa zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, a rondel przykrywamy. Dusimy mięso przez co najmniej godzinę, aż będzie bardzo miękkie - w zależności od jakości mięsa może to trwać nawet do dwu godzin. Co jakiś czas sprawdzamy, czy się nie przypala, a jeśli sosu w znaczący sposób ubyło, dolewamy trochę wody. Kiedy mięso będzie już miękkie, sprawdzamy danie pod kątem soli i pieprzu, po czym posypujemy siekaną natką. Podajemy z kaszą gryczaną lub pęczakiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: