W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Żeberka po chińsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Żeberka po chińsku

Smaczne mięsko pachnące egzotycznie przyprawą "5 smaków". Podajemy z ryżem i zielonymi, gotowanymi na parze warzywami.

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka przyprawy "5 smaków"

Żeberka po chińsku - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Żeberka myjemy, osuszamy papierem kuchennym i kroimy na 2 części. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy czosnek, imbir, sos sojowy, sos hoisin, sherry, miód i przyprawę "5 smaków" . Wkładamy mięso do dużej miski i polewamy marynatą, dobrze wcierając ją w mięso. Brytfannę wstawiamy do piekarnika. Wlewamy do niej gorącą wodę na wysokość 1 cm. Na brytfannie kładziemy metalową kratkę do pieczenia (ruszt), a na niej żeberka. Pieczemy 15 minut, po czym mięso odwracamy i smarujemy marynatą. Pieczemy kolejne 15 minut. Podajemy z ryżem i jakimś zielonym warzywem (szpinak, brokuły, paksoi).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Żeberka po chińsku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Żeberka po chińsku przepisy:

  • Najszybszy schab świata
    To właśnie jest fast food - a w każdym razie taki powinien być...
  • Żeberka w klonowym sosie barbecue
    Żeberka z grilla - przyjemna rzecz. Zwłaszcza jeśli mięso odchodzi od kości, a od sosu lepią się palce. Takie mięciutkie żeberka udaje się zrobić wtedy, kiedy przed grillowaniem zaaplikujemy im podgotowanie w garnku. Po wstępnej obróbce mięso smarujemy częścią sosu barbecue i kładziemy na grillu, po czym przykrywamy i pieczemy żeberka przez godzinę mniej więcej, co jakiś czas smarując sosem. A ten sos jest pyszny, z syropem klonowym w roli głównej!
  • Żeberka z wpływami meksykańskimi
    Żeby żeberka były miękkie, trzeba najpierw upiec je w piekarniku, nie ma wyjścia. Potem smarujemy je pikantnym sosem z papryczkami chipotle i kończymy pieczenie już na grillu.
  • Spirelli z tuńczykiem i kaparami
    Sycący, pełen zdecydowanych smaków makaron z "zapuszkowanym" tuńczykiem.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!




Podziel się linkiem:


Komentarze: