W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielony chłodnik

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zielony chłodnik

Szpinakowo-ogórkowy chłodnik na jogurcie. Miła odmiana od tradycyjnej wersji.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g listków młodego szpinaku
  • 4 szklanki (1 litr) naturalnego jogurtu
  • ogórek wężowy
  • koperek
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Zielony chłodnik - Opis przyrządzania:

Szpinak starannie płuczemy w zimnej wodzie i otrząsamy z wody. Wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na możliwie gładkie piure, dolewając przy miksowaniu nieco jogurtu. Przecieramy przez sitko i dolewamy resztę jogurtu. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Koperek, szczypiorek i natkę myjemy i osuszamy, siekamy w takiej ilości, by wyszły 3-4 łyżki. Ogórek i zioła dodajemy do szpinakowego jogurtu. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Wstawiamy chłodnik na kilka godzin do lodówki i podajemy bardzo zimny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zielony chłodnik: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: