W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa pomidorowa z klopsikami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa pomidorowa z klopsikami

Ulubiona zupa belgijskich dzieci - bardziej kremowa, niż nasza pomidorowa, a zamiast ryżu czy makaronu pływają w niej maleńkie klopsiki.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • por
  • marchewka
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 4 szklanki (1 litr) wołowego wywaru
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • spory ziemniak
  • natka pietruszki
  • listek laurowy
  • 150 g mielonej cielęciny
  • gałka muszkatołowa
  • mąka
  • 1/2 szklanki kremowej śmietanki

Zupa pomidorowa z klopsikami - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy zupę: w dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu 2 łyżki masła. Wrzucamy obraną i pokrojoną w kawałki cebulę, kawałek pora (bez ciemnozielonych liści) w plasterkach, marchewkę, pokrojoną w kostkę oraz seler naciowy w plasterkach. Warzywa dusimy 10 minut, pilnując, by nie zaczęły nabierać koloru. Dodajemy wywar wołowy (ostatecznie, ale to zupełnie ostatecznie z kostki), obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniak, również obrany i pokrojony w kostkę, 2 łyżki siekanej natki oraz listek laurowy. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, czyli 40 minut do godziny. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dokładnie miksujemy (wyjmujemy przed miksowaniem listek laurowy). Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. W czasie, gdy zupa się gotuje, robimy klopsiki: najpierw gotujemy duży garnek osolonej wody. Cielęcinę mieszamy z łyżką siekanej natki pietruszki, solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Posypujemy ręce lekko mąką i kręcimy malutkie gałeczki (powinno wyjść około 20). Wrzucamy na wrzącą wodą i gotujemy 2-3 minuty – aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Zmiksowaną zupę pomidorową podgrzewamy, dolewamy śmietankę i dodajemy łyżkę masła. Nalewamy zupę do talerzy i sprawiedliwie rozdzielamy klopsiki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa pomidorowa z klopsikami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: