W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z borowików z boczkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z borowików z boczkiem

Szlachetna w smaku jesienna zupa dla zapalonych zbieraczy grzybów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • gałązka selera naciowego
  • 400 g świeżych borowików
  • 100 g masła
  • gałązka tymianku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 6 szklanek (półtora litra) wywaru z wołowiny
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • 12 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • natka pietruszki do ozdoby

Zupa z borowików z boczkiem - Opis przyrządzania:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę i seler obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce. Borowiki ocieramy z piasku, mchu i innych leśnych paprochów. Nóżki siekamy, a kapelusze kroimy w plasterki. W sporym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę, czosnek, marchewkę, seler i grzyby, dodajemy gałązkę tymianku. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy woda zawarta w grzybach wyparuje, wlewamy wino i zagotowujemy. Dolewamy wywar, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez pół godziny. Z ugotowanej zupy wyjmujemy tymianek. Zupę miksujemy na możliwie gładkie piure. Wlewamy z powrotem do garnka i dolewamy śmietankę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na małym ogniu. Plasterki boczku kładziemy na rozgrzaną teflonową patelnię. Smażymy na średnim ogniu, odlewając wytapiający się tłuszcz, aż boczek będzie ciemnozłoty i chrupiący. Osączamy na papierze kuchennym i łamiemy na kawałki. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy kawałkami boczku. Ozdabiamy listkami natki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa z borowików z boczkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: