W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Tourte

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Tourte

Okrągłe, zamknięte ciasto z nadzieniem, słodkim lub słonym, pochodzące z Francji. Może być z ciasta francuskiego lub kruchego, zdarzają się też tourtes, w których spód jest z ciasta kruchego, a wierzch z francuskiego (bardzo dobre). Generalnie zasada jest taka: w formie do tarty (lub po prostu na blasze) kładziemy krążek surowego ciasta, na to nakładamy nadzienie, na wierzch kładziemy drugi krążek ciasta i zalepiamy starannie brzegi. Nadmiar ciasta odcinamy nożyczkami. Wierzch smarujemy rozbełtanym surowym żółtkiem, możemy też ozdobić rozmaitymi wycinankami z ciasta. Całość pieczemy na złoty kolor.

Bliskim krewnym francuskiego tourte jest brytyjski pie.