Lekki, słodko-kwaśny deser lodowy o ładnym kolorze i przyjemnym cytrynowym smaku.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mrożony tort cytrynowy - Opis przyrządzania:
Małą tortownicę (o średnicy około 24 cm) wykładamy folią plastikową. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie ubijania cukier puder. Bezy kruszymy na kawałki i dodajemy do śmietanki. Dodajemy pastę cytrynową i wszystko mieszamy, ale tak, by pozostały jaśniejsze i ciemniejsze smugi pasty cytrynowej. Masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Podajemy z pasterkiem cytryny i listkiem melisy dla ozdoby.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mrożony tort cytrynowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska