W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lemon curd czyli pasta cytrynowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Lemon curd czyli pasta cytrynowa

Lemon curd czyli pasta cytrynowa

Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: mniej więcej szklanka

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 75 g masła

Lemon curd czyli pasta cytrynowa - Opis przyrządzania:

Cytryny szorujemy pod strumieniem gorącej wody. Z 2 cytryn ścieramy skórkę. Ze wszystkich cytryn wyciskamy sok - tyle, by było 150 ml. Do szklanej miski wkładamy startą skórkę i dolewamy sok. Wsypujemy cukier . Dodajemy 3 żółtka i 2 całe jajka. Starannie mieszamy. Miskę z masą cytrynową stawiamy na garnku z gorącą wodą - woda nie może sięgać dna miski i powinna ledwo mrugać. Masę cytrynową co jakiś czas mieszamy i trzymamy na parze tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Będzie to trwało około 20 minut do pół godziny. Miskę zestawiamy z garnka i dodajemy masło. Mieszamy, aż masło wmiesza się w masę. Studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lemon curd czyli pasta cytrynowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Lemon curd czyli pasta cytrynowa przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Kluseczanka, 2012-07-10 11:10:21
Rewelacja. Strasznie prosty przepis, a efekt rewelacyjny. Słodkie i kwaśne zarazem. Pychota!
Moja ocena: 5

DorotaF, 2011-06-26 7:27:37
musze przyznac, ze poznalam 'lemon curd' miesiac temu bedac w Anglii u naszych przyjaciolo. Moj Starszy Syn tak sie nim zajadal, ze kupial ... 5 sloiczkow. Jest super do tostow rano i jako 'male co nieco' z chlebkiem chrupkim o kazdej porze dnia. Obiecuje, ze jak nam sie skoncza sloiczki ... to zrobie sama wedlug przepisu Natalii.
Moja ocena: 5

eva, 2009-03-15 0:14:46
ja wprawdzie kupuje gotowy lemon curd ale uzywam go do miesa a konkretnie pieczonej wieprzowiny
Moja ocena: brak oceny

Dzem, 2009-03-11 23:56:00
To chyba najprzyjemniejszy w realizacji przepis na lemon curd jaki robiłam. Bez zbędnych dodatków, wyważony i prosty w wykonaniu. Dla wielbicieli cytrynowych nadzień i kremów. Kusząco łatwy
Moja ocena: 5