W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z ananasa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z ananasa

Jak każdy chutney, i ten robi się niemal sam, musi jednak odstać swoje 3 tygodnie. Chutney ananasowy jest słodki i ma piękny złoty kolor. Podajemy jak zwykle - do ryżu i curry lub do serów.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 3-4 słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mały dojrzały ananas
  • 6 jabłek
  • 2 twarde gruszki
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 strączków kardamonu
  • 2 czerwone ostre papryczki
  • 350 ml octu z cydru
  • 300 g cukru

Chutney z ananasa - Opis przyrządzania:

Z ananasa starannie ścinamy skórkę, usuwamy zdrewniały środek, zaś miąższ kroimy w sporą kostkę. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w mniejsze kawałki. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paski. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Strączki kardamonu rozgniatamy i wyjmujemy ciemne nasionka. Ostre papryczki myjemy, pozbawiamy ogonków i nasionek, kroimy w plasterki. Ananas, jabłka, gruszki, imbir, czosnek, kardamon i papryczki wkładamy do sporego, ciężkiego garnka. Dodajemy łyżeczkę soli i wlewamy ocet. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny (czyli 30 minut). Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy chutney dalej, aż będzie miał konsystencję dżemu. Przekładamy wrzący chutney do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy na ściereczce do góry nogami. Kiedy chutney wystygnie, wycieramy słoiki z lepkich zacieków i naklejamy naklejki. Zapominamy o chutneyu na przynajmniej 3 tygodnie. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z ananasa: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Chutney z ananasa przepisy:

  • Chutney pomarańczowy
    Sezon na pomarańcze w pełni, trzeba to wykorzystać. Ten piękny w barwie chutney pasuje doskonale do pasztetów i schabu na zimno, a że musi chwilę postać w słoikach, zróbmy go teraz, a zjedzmy na Wielkanoc.
  • Chutney z jabłek
    Bardzo udany chutney z miłym posmakiem imbirowo-cytrynowym. Świetny do rozmaitych curry.
  • Chutney z gruszek
    Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.
  • Chutney z żurawin z pomarańczami
    Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
  • Chutney ze śliwek z czosnkiem
    Wiem, że styczeń to nie jest najlepszy moment na robienie przetworów z węgierek, ale wpisuję ten przepis (skądinąd znakomity, wielokrotnie powtarzany) na prośbę Wielbicielki Czosnku i Ostrych Papryczek z Krakowa. A zresztą - przecież można go zrobić z mrożonych śliwek, zwłaszcza, jeśli mieszka się w Polsce lub Niemczech, gdzie wybór owocowych mrożonek jest imponujący. Chutney taki jest doskonały do dojrzałych serów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: