W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lukier czekoladowy

Przepis podstawowy

Lukier czekoladowy

Moja Mama tym lukrem polewa swój torcik pischinger (patrz przepis), ale dobry jest i w innych warunkach: można nim posmarować makowiec, ciasto czekoladowe, ciasto piaskowo-orzechowe...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na jedno ciasto

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g cukru pudru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 3 łyżki mleka
  • płaska łyżka masła

Lukier czekoladowy - Opis przyrządzania:

Cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, wlewamy mieszaninę do miski z cukrem i kakao i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lukier czekoladowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

[MD]Cinek, 2021-12-29 13:37:42
Natalka, bardzo dziękuję za pomoc :-). Zaraz tak zrobię jak piszesz.
Moja ocena: brak oceny

Natalka, 2021-12-29 12:49:37
Ucierać drewnianą łyżką to znaczy mieszać, ale wolno i starannie, tak jakby rozcierając o ścianki miski. Lukru raczej nie ucieramy (znów!) mikserem, ale możesz spróbować, nie wybuchnie! Pozdrawiam
Moja ocena: brak oceny

[MD]Cinek, 2021-12-29 12:44:22
Czy można utrzeć maszynką - widełkami?
Moja ocena: brak oceny

[MD]Cinek, 2021-12-29 12:22:19
Nie rozumiem zdania: "i ucieramy drewnianą łyżką". Co to znaczy? Jak ucierać łyżką? Mam mieszać? Ucierać to bardziej na tarce, nie bardzo wiem jak łyżką się uciera. Jak to zrobić? Serio nie wiem. A przepis wygląda na bardzo fajny :-) zaraz będę tworzył polewę do babki :-))). Pozdrawiam serdecznie :-). Marcin
Moja ocena: brak oceny

Kamila, 2014-09-06 0:23:29
Sprawdza się doskonale jako polewa babki piaskowej. Dziękuję za przepis.
Moja ocena: 5