Moja Mama tym lukrem polewa swój torcik pischinger (patrz przepis), ale dobry jest i w innych warunkach: można nim posmarować makowiec, ciasto czekoladowe, ciasto piaskowo-orzechowe...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: na jedno ciasto
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 g cukru pudru
30 g ciemnego kakao
3 łyżki mleka
płaska łyżka masła
Lukier czekoladowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, wlewamy mieszaninę do miski z cukrem i kakao i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lukier czekoladowy: do zrobienia w ostatniej chwili
[MD]Cinek, 2021-12-29 13:37:42
Natalka, bardzo dziękuję za pomoc :-). Zaraz tak zrobię jak piszesz.
Moja ocena: brak oceny
Natalka, 2021-12-29 12:49:37
Ucierać drewnianą łyżką to znaczy mieszać, ale wolno i starannie, tak jakby rozcierając o ścianki miski. Lukru raczej nie ucieramy (znów!) mikserem, ale możesz spróbować, nie wybuchnie! Pozdrawiam
Moja ocena: brak oceny
[MD]Cinek, 2021-12-29 12:44:22
Czy można utrzeć maszynką - widełkami?
Moja ocena: brak oceny
[MD]Cinek, 2021-12-29 12:22:19
Nie rozumiem zdania: "i ucieramy drewnianą łyżką".
Co to znaczy? Jak ucierać łyżką? Mam mieszać? Ucierać to bardziej na tarce, nie bardzo wiem jak łyżką się uciera. Jak to zrobić? Serio nie wiem.
A przepis wygląda na bardzo fajny :-) zaraz będę tworzył polewę do babki :-))).
Pozdrawiam serdecznie :-).
Marcin
Moja ocena: brak oceny
Kamila, 2014-09-06 0:23:29
Sprawdza się doskonale jako polewa babki piaskowej. Dziękuję za przepis.
Moja ocena: 5