To jest naprawdę przepyszne! Wegetariańska wersja małego tajskiego danka o wspaniałej nazwie "Konie w Galopie". Intensywny smak umami na świeżym ananasie z pikantną odrobiną świeżej papryczki chili... Mój nowy ulubiony przepis!
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mar Hor, czyli Konie w Galopie - Opis przyrzÄ…dzania:
Szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki i smażymy, co jakiś czas mieszając, na rumiano.
Kiedy szalotki się smażą, obieramy ananas, wycinamy z niego ciemne "oczka" i zdrewniały środek, a miąższ kroimy w nieduże kawałki równej wielkości, takie na jeden kęs.
Do usmażonych szalotek dodajemy masło orzechowe, cukier kokosowy i sos sojowy. Mieszamy, aż powstanie jednolita pasta, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Limonkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Kolendrę płuczemy, osuszamy i dzielimy na pojedyncze listeczki. Chili myje,y i kroimy skośnie na cienkie plasterki.
Na każdy kawałek ananasa kładziemy pół łyżeczki pasty szalotkowej i ozdabiamy listkiem kolendry i plasterkiem chili.
Na wierzch ścieramy trochę limonkowej skórki (najlepiej na tarce Microplane), po czym skrapiamy sokiem z tejże limonki i podajemy ku radości wszystkich!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Mar Hor, czyli Konie w Galopie: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna